Šipek

Šipek, divja roža ali pasja roža je tri metre visok trnast grm, ki cveti od maja do junija, dozori pa v septembru ali oktobru. Znan je predvsem po visoki vsebnosti vitamina C. Zreli šipek vsebuje tudi veliko sladkorja, tako da je v zgodnji zimi marsikdaj hrana za kakšnega lačnega ptička. Poleg vitamina C in sladkorja vsebuje še kalcij, kremenčevo kislino, jabolčno, citronsko in jantarno kislino, magnezij in fosfor.

Pasja roža se šipek seveda ne imenuje kar tako. Namreč lubje korenine se je včasih uporabljalo proti ugrizu pobesnelih psov. Po ljudskem izročilu se šipek uporablja za zvečanje odpornosti, preprečevanje in zdravljenje prehlada, gripe in drugih bolezni z vročino, pomaga pri krvavečih dlesnih, koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam ter odpravlja utrujenost in splošno oslabelost.

Šipkovi plodovi vsebujejo vitamin C in so koristen dodatek k prehrani, vendar pa vsebnost vitamina ni tako velika, da bi se lahko uporabljal za zdravljenje primanjkljaja.

2017-01-29T17:59:28+00:00

Leave A Comment